Fantastický šťavnatý čokoládový čoko-koláč

Vždy keď sa blíži nejaká oslava, ktorú mám vo svojej réžii, čelím vždy tej istej otázke, a tou je, čo sladké pripraviť pre hostí. Chcelo by to niečo vynikajúce, výnimočné, no na druhej strane pri tom množstve povinností, kedy sa pripravuje aj niečo slané, niečo na zahryznutie, popritom ostatné povinnosti …. Tentokrát je voľba jasná. Fantastický, šťavnatý, čoko-koláč. Poďte si ho pripraviť spolu so mnou.

NÁKUPNÝ ZOZNAM

300 g maslo
8 PL kakaa
350 g kryštálového cukru
250 g polohrubej múky
1 KL sódy bikarbóny
štipka soli
2 ks vajíčka
150 ml kyslej smotany
100 ml mlieka
200 g práškového cukru
200 ml vody

POSTUP A ROZDELENIE SUROVÍN

Suroviny si potrebujeme rozdeliť na prvú časť a tou je príprava korpusu a na druhú časť, ktorou je už finálne dokončenie koláčiku

 

KORPUS:

1 krok : 200g maslo, 4PL kakao, 200ml vody dáme do hrnčeka, zmiešame a zohrievaním získavame kompaktnú hmotu, keď máme zmes spojenú, dáme ju chladiť.

2 krok : 350g kryštálového cukru, 250g polohrubej múky, 1KL sódy bikarbóny a štipku soli spolu premiešame v nádobe.

3 krok : 2ks vajíčka a 150ml kyslej smotany spolu vymiešame

4 krok : do vajíčok so smotanou pomaly primiešavame sypké suroviny, ak sa nám to ťažšie mieša pridávame si postupne aj vychladenú kakaovú zmes. Spolu to všetko poriadne premiešame.

5 krok : Vymastíme si tortovú formu s priemerom cca 26cm a pomúčime, polohrubou múkou. Ja som na spodnú časť formy použila papier na pečenie a boky vymastila a pomúčila.

6 krok: Hotové cesto na korpus vylejeme do formy a dáme do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečieme cca 45 minút, treba si sledovať. Ja som kontrolovala po 30 minútach špajdlou cesto sa lepilo tak som nechala ešte 15 minút.

Koláč nebude úplne upečený, ako klasický piškótový korpus. Vnútri môže byť trochu vlhkejší.

POLEVA:

7 krok: Pokiaľ sa nám korpus pečie pripravíme si polevu zo zvyšných surovín :
200g práškového cukru (môžeme použiť aj kryštálový cukor), 100g masla, 100ml mlieka, 4PL kakaa a voliteľne som pridala aj pár kociek čokolády, tie môžete vynechať. Suroviny si opäť dáme do hrnčeka a do rozpustenia a spojenia do čokoládovej polevy rohrievame chvíľku varíme. Necháme vychladnúť.

8 krok : Po upečení korpus necháme vychladnúť. Do vychladeného korpusu si vidličkou urobíme dierky a nalejeme naň pripravenú vychladenú polevu. Ak sa nám pri okrajoch formy nechce vsiaknuť, stačí vidličkou trošku popichať.

A máme hotovo, koláčik môžeme nechať odležať ideálne je nechať ho v chladničke cez noc, no keď nemáte toľko času stačí mu aj hodinka  . Veľmi dobre chutí so zmrzlinou a ovocím.

Budem rada, keď mi napíšete komentár, ako sa Vám vydaril Váš čoko-koláč podľa môjho receptu.

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.