Ako si vyrobiť domáci Levanduľový sirup

Máme tu leto a s ním mám spojenú krásnu vôňu levandule. Zbožňujem tú vôňu a krásu fialkových kvietkov. Doposiaľ som si levanduľu iba dávala do kytičiek a tie sušila a buď som kvietky použila do šitých voňavých srdiečok, alebo som ich darovala tete, ktorá si z nich robí čaj.

Ja som čaj ešte neskúšala, no prednedávnom som sa odhodlala, že si urobím limonádu s použitím sušených kvetov ….

Neviem kde sa stala chyba no výsledok nebol chutný. Nedalo mi to a keď zakvitli moje záhony levandule už ma nič nedržalo a vyskúšala som si vyrobiť levanduľový sirup. Výsledok bol úžasný a vynikajúci. Preto sa s Vami chcem podeliť o recept na jeho prípravu. Výhoda tohto receptu je, že si ho viete pripraviť ako z čerstvo natrhanej levandule, ale aj z už usušených kvetov levandule, ktorú si viete kúpiť napríklad v lekárni wink

INGREDIENCIE: 

  • 1,5 L vriacej vody
  • 100g levanduľových kvetov – ja som použila čerstvé a sušené kvety spolu 100g
  • 1 Kg kryštálového cukru
  • 1 ks citrón
  • 30g kyseliny citrónovej

POMÔCKY :

  • Dostatočne veľká nádoba, kde budeme sirup lúhovať, aby sa nám zmestili všetky suroviny, v mojom prípade to bola 4L zavaraninová nádoba
  • Kúsok látky, alebo gázu na prekrytie nádoby
  • Gumičky – alebo šnúrku, ktorou priviažeme látku – gázu
  • Varešku – alebo inú pomôcku na miešanie

POSTUP :

Výroba je veľmi jednoduchá. Do veľkej nádoby si nalejeme vriacu vodu, do ktorej vysypeme cukor, premiešame, aby sa nám rozpustil, následne vysypeme kyselinu citrónovú a opäť premiešame.

Kvety levanduľe si nastriháme na malé kúsky môžeme aj natrhať rukou, oddeliť kvietky od stoniek, používame iba zakvitnutý koniec levandule. Pridáme ich do nádoby s roztokom cukru a kyseliny citrónovej.

Posledný nám zostal citrón, ten som si ošúpala a nakrájala na kolieska a pridala do nádoby.

Všetky suroviny v nádobe poriadne premiešavame, aby sa nám spojili.

Nádobu môžeme zakryť, buď utierkou, gázou alebo aj látkou, keďže mám doma veľkú zásobu látok, tak som použila látku, gumičkou som ju pripevnila k poháru. Na prvý deň hotovo.

Zmes necháme lúhovať – macerovať 2 dni. Každý deň, ju poriadne premiešame a opäť zakryjeme.

Na tretí deň môžeme sirup zliať. Cez gázu, husté sitko …. Ja som zlievala cez najskôr hrubšie, kde som scedila hlavne kvety a citrón. A ďalší krát som už prelievala sirup cez hustejšie sitko aby sa odstránili tie najmenšie “nečistoty”.

Hotový sirup som ponalievala do fliaš, ktoré som doma mala, niečo išlo aj do zaváraninových vysokých fliaš. Ktoré som takto šikovno zamaskovala

Pripravila som si pre Vás aj šikovný video-návod, ako si vyrobiť domáci levanduľový sirup.

Budem rada, keď mi dáte vedieť do komentára, ako sa Vám vydaril ten Váš levandulový sirup wink

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.